Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΩΝ. ΨΑΧΟΥ


Η πάρτα από το "ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΣΙΜΟΝ" του της τραγωδίας του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης".
Το μάθημα αυτό, αποδόθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα 1988 στο Ωδείο Αθηνών, για τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Ψάχου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αείμνηστος Σπύρος Περιστέρης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η χορωδία απέδοσε συνθέσεις του Κων. Ψάχου όπως το Δοξαστικό των Αίνων της Μεταμορφώσεως "Παρέλαβεν ο Χριστός..." καθώς και επιλογή από χωρικά στάσιμα του Προμηθέα Δεσμώτη.

Σ.Σ. Η εκδήλωση υπάρχει ηχογραφημένη και θα "ανέβει" σε δεύτερο χρόνο.


Στην τραγωδία «Προμηθεύς Δεσμώτης» ο Αισχύλος πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του Δία. Θεωρείται από άλλους το μεσαίο ή από τους περισσόερους κριτικούς το πρώτο μέρος τριλογίας που αποτελείται από τα έργα «Προμηθεύς λυόμενος» και «Προμηθεύς πυρφόρος».
Ο Προμηθεύς Δεσμώτης είναι αχρονολόγητος, καθώς δεν τεκμηριώνεται οριστική χρονολόγηση του έργου και το ζήτημα παραμένει ανοικτό. Οι φιλολογικές ενδείξεις που οδήγησαν στην άποψη για ένα ξαναγραμμένο, νόθο ή πολύ μεταγενέστερο Προμηθέα δεν θεωρούνται πια επαρκείς για να αμφισβητηθεί η πατρότητα του έργου. Παρ’ όλες τις επιφυλάξεις, το έργο αντιμετωπίζεται ως Αισχυλικό, πιθανώς από τα όψιμα.... διαβάστε συνέχεια