Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΙΓΗΣΕ ΤΟ... ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΙΟΛΙ

Έφυγε μια ακόμη σπουδαία φυσιογνωμία της ελληνικής μουσικής.
Βιρτουόζος βιολονίστας, αρχιμουσικός, αλλά και φωτισμένος παιδαγωγός, ο Τάτσης Αποστολίδης, που πέθανε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στα 81 χρόνια του, ήταν μια ολοκληρωμένη μουσική προσωπικότητα.
Η μουσική ήταν στο επίκεντρο της ζωής του από τότε που, παιδάκι στα Γιάννενα, άκουσε για πρώτη φορά την 9η του Μπετόβεν στο ραδιόφωνο.
Πολύ αργότερα, στα μικρά αυτοβιογραφικά του κείμενα που συγκεντρώθηκαν στον τόμο «Δεκαπέντε ιστορίες και μια βόλτα με ποδήλατο» («Κέδρος»), έγραφε: «Στη μουσική, εκείνος ο χρόνος -και όλος ο χρόνος- γίνεται ήχος. Οι λέξεις ίσως κρατάνε για λίγο την ηχώ».
Γεννημένος στα Καλουτά Ιωαννίνων το 1928, ήταν γιος ενός ιδεολόγου γιατρού της Αριστεράς, του Πέτρου Αποστολίδη (το πρώτο μέρος από τα δίτομα απομνημονεύματα «Οσα Θυμάμαι» του πατέρα του είχε τιμηθεί το '83 με το βραβείο Ιπεχτσί). Αλλωστε, και ο ίδιος ο Τάτσης Αποστολίδης ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ στα Γιάννενα.
Από το 1955 Καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών ( βιολί και μουσική δωματίου).
Η κηδεία του θα γίνει έγινε χθες Πέμπτη, στις 4 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο.
Πολύ σημαντική υπήρξε η μουσική του πορεία (εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπράξεις με μεγάλες ορχήστρες, επί δεκαετίες κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ.ά.), καθώς και η προσφορά του ως καθηγητής. (από το troktiko)