Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

(Κέρτεζη Καλαβρύτων 1944).
Καλλίφωνος ιεροψάλτης και δικαστικός (εφέτης). Σπούδασε με τους διακεκριμένους Σπ. Περιστέρη και Ευ. Τζελά και στα Ωδεία Εθνικό και Ορφείο (βυζ. και ευρωπ. μουσική).
Από το 1962 έψαλλε ως δομέστικος στη Μητρόπολη της Αθήνας. Στο διάστημα 1969-72 ήταν πρωτοψάλτης στον `Αγιο Ιωάννη Γαργαρέτας. Στη συνέχεια πάλι στη Μητρόπολη, όπου υπηρετεί ώς τις μέρες μας, έχοντας δώσει έντονο παρών και στις χορωδίες των δασκάλων του (τόσο του πρωτοψάλτη Σπ. Περιστέρη όσο και του αείμνηστου λαμπαδάριου Ευάγγελου Τζελά).
musipedia
Από τα πρώτα στελέχη της χορωδίας του Μητροπολιτικού Ναού και από τους πιο άμεσους συνεργάτες του Σπύρου Περιστέρη.
Για πολλές δεκαετίες στον Μητροπολιτικό Ναό, δεξί χέρι του Περιστέρη, να φροντίζει για την ορθή τήρηση της τάξεως και του Τυπικού αλλά και άριστος γνώστης των νοημάτων των εκκλησιαστικών κειμένων.
Επί δεκαετίες ανεπλήρωνε επάξια τον Περιστέρη - κυρίως στο Αριστερό Αναλόγιο - κατά τις απουσίες του από τη Μητρόπολη. Τα τελευταία χρόνια, αναπληρώνει τον εκ περιτροπής απουσιάζοντα Ιεροψάλτη ενώ από τη στιγμή που έκλεισε ο Μητροπολιτικός Ναός, τελεί χρέη Πρωτοψάλτου στο παρεκκλήσι της Μητροπόλεως, Άγιο Ελευθέριο.
Ίσως κάποια στιγμή να τον αξιώσει η Παναγία να τον δούμε Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού.

Το σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα όπως το απέδοσε ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στον Άγιο Διονύσιο.
Με την ευκαιρία της ονομαστικής του Εορτής, ευχόμαστε πολλά και ευλογημένα τα έτη.