Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ

[25] Συναυλία για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Μια μεγάλη μουσική παράσταση θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό στις 21 Ιανουαρίου στο Μέγαρο μουσικής.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης διοργανώνει συναυλία σε ελάχιστο φόρο τιμής προς τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και στη μνήμη του μεγάλου Μουσικολόγου Σπύρου Περιστέρη.

Στο α μέρος η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπο την διεύθυνση του Ανδρεα Πυλαρινού με σολίστ την Helen Biktasheva- Fousteris, τον Δημήτρη Καβράκο καθώς και τον Δημήτριο Φουστέρη και τον Anatoly Panchosny θα ερμηνεύσουν κλασικά έργα μεγάλων συνθετών.

Στο β μέρος τέσσερις μεγάλες χορωδίες υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Φουστέρη θα ερμηνεύσουν Βυζαντινούς ψαλμούς και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.

Πρόκειται για τη Χορωδία Πανελληνίου Συλλόγου Ιεοροψαλτών "Ρωμανός ο Μελωδός", τη Χορωδία της Μητρόπολης Αθηνών και τη Δημοτική Χορωδία Αιγίου

Εισητήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών


Πηγή: ΝΕΤ 18/1/2002 2:27:00 μμ



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ

  1. Περιστέρης Σπύρος, "Μουσική αποστολή εις Αιτωλίαν και Ακαρνανίαν", Επετηρίς Λαογραφικού Αρχείου 13-14, 413-420, Αθήναι 1962.
  2. Περιστέρης Σπύρος, "Μουσική αποστολή εις Ευρυτανίαν", Επετηρίς Λαογραφικού Αρχείου 11-12, 321-327, Ακαδημία Αθηνών, Αθήναι 1958-1959.
  3. Περιστέρης Σπύρος, "Μουσική αποστολή εις Ναυπακτίαν και Μεσολόγγιον", Επετηρίς Λαο­γραφικού Αρχείου 9-10, 422-424, Ακαδημία Αθηνών, Αθήναι 1955-57.
  4. Περιστέρης Σπύρος, "Μουσική αποστολή εις Ρόδον και Κω", Επετηρίς Λαογραφικού Αρχείου 11-12, 278-286, Ακαδημία Αθηνών, Αθήναι 1958-1959.
  5. Περιστέρης Σπύρος, "Μουσική λαογραφική αποστολή εις επαρχίαν Βονίτσης και εις Λευκά­δα", Επετηρίς Λαογραφικού Αρχείου 18-19,344-363, Ακαδημία Αθηνών, Αθήναι 1967.
  6. Περιστέρης Σπύρος, Δημοτικά τραγούδια Ηπείρου και Μωριά, Συνοδινός, Αθήναι 1950.
  7. Περιστέρης Σπύρος, Ο πεντάσημος ρυθμός εις τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια", Επετηρίς Κέντρου Λαογραφίας 25,122-135, Ακαδημία Αθηνών, Αθήναι 1977-1980.
πηγή: http://zaliosparadosi.blogspot.com/

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ

Η σημερινή Δοξολογία για την εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, από τον ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίου.
Ψάλλει η χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών υπό την διεύθυνση του Λαμπαδαρίου Αλέξη Κατσαρού.


Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



Η Δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου, σε γραφή Χρίστου Χατζηνικολάου το 1953 (σε μορφή .pdf) και το ηχητικό απόσπασμα από παλαιότερη ηχογράφηση στη Μητρόπολη.
(Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο του blog που μας το έστειλε με email).
Χαρακτηριστική Δοξολογία η οποία ψάλλεται σε πολλούς Ναούς της Ελλάδας για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ, με ισοκρατήματα και συνηχητικές γραμμές που έγιναν έπειτα από απομαγνητοφώνηση της Δοξολογίας στα μέσα της δεκαετίας του '70 στη Μητρόπολη.
Στο τέλος επισυνάπτουμε τον Πολυχρονισμό του Βασιλέως ως ενθύμιο της εποχής.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΧΕΡΟΥΒΙΚΟΝ Γ' ΗΧΟΥ - Κ. ΨΑΧΟΥ

Το Χερουβικό του Γ' ήχου του Κων. Ψάχου, όπως το απέδωσε η χορωδία του Αριστερού χορού αντικαθιστώντας τον Δεξιό χορό στη σημερινή Θεία Λειτουργία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

(Κέρτεζη Καλαβρύτων 1944).
Καλλίφωνος ιεροψάλτης και δικαστικός (εφέτης). Σπούδασε με τους διακεκριμένους Σπ. Περιστέρη και Ευ. Τζελά και στα Ωδεία Εθνικό και Ορφείο (βυζ. και ευρωπ. μουσική).
Από το 1962 έψαλλε ως δομέστικος στη Μητρόπολη της Αθήνας. Στο διάστημα 1969-72 ήταν πρωτοψάλτης στον `Αγιο Ιωάννη Γαργαρέτας. Στη συνέχεια πάλι στη Μητρόπολη, όπου υπηρετεί ώς τις μέρες μας, έχοντας δώσει έντονο παρών και στις χορωδίες των δασκάλων του (τόσο του πρωτοψάλτη Σπ. Περιστέρη όσο και του αείμνηστου λαμπαδάριου Ευάγγελου Τζελά).
musipedia
Από τα πρώτα στελέχη της χορωδίας του Μητροπολιτικού Ναού και από τους πιο άμεσους συνεργάτες του Σπύρου Περιστέρη.
Για πολλές δεκαετίες στον Μητροπολιτικό Ναό, δεξί χέρι του Περιστέρη, να φροντίζει για την ορθή τήρηση της τάξεως και του Τυπικού αλλά και άριστος γνώστης των νοημάτων των εκκλησιαστικών κειμένων.
Επί δεκαετίες ανεπλήρωνε επάξια τον Περιστέρη - κυρίως στο Αριστερό Αναλόγιο - κατά τις απουσίες του από τη Μητρόπολη. Τα τελευταία χρόνια, αναπληρώνει τον εκ περιτροπής απουσιάζοντα Ιεροψάλτη ενώ από τη στιγμή που έκλεισε ο Μητροπολιτικός Ναός, τελεί χρέη Πρωτοψάλτου στο παρεκκλήσι της Μητροπόλεως, Άγιο Ελευθέριο.
Ίσως κάποια στιγμή να τον αξιώσει η Παναγία να τον δούμε Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού.

Το σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα όπως το απέδοσε ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στον Άγιο Διονύσιο.
Με την ευκαιρία της ονομαστικής του Εορτής, ευχόμαστε πολλά και ευλογημένα τα έτη.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δοξαστικόν των Αίνων (ήχος Δ' Ανδρέου Ιεροσολυμίτου)
Τόv λόγχαις κληρωσάμεvον, τής σωτηρίου πλευράς τήν χάριν, τής vυγείσης τή λόγχη, εξ ής ημίν πηγάζει ο Σωτήρ, ζωής καί αφθαρσίας vάματα, Δημήτριοv τιμήσωμεv, τόν σοφώτατον εν διδαχαίς, καί στεφανίτην εν Μάρτυσι, τόν δι' αίματος τελέσαvτα, τόν τής αθλήσεως δρόμον, καί θαύμασιν εκλάμψαντα πάση τή οικουμένη, τόν ζηλωτήν τού Δεσπότου, καί συμπαθή φιλόπτωχον, τόv εν πολλοίς καί πολλάκις κινδύvοις χαλεποίς, τώv Θεσσαλονικέων προϊστάμενοv, ού καί τήv ετήσιον μνήμηv γεραίροvτες, δοξάζομεv Χριστόv τόv Θεόν, τόν εvεργούντα δι' αυτού πάσι τά ιάματα.

σύνθεση Νικολάου Χρυσοχοΐδου, συντμηθέν υπό Σπυρίδωνος Περιστέρη.




Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΕΜΝΗΣΘΗΜΕΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ...

Τα λειτουργικά του Γ' ήχου (Σπ. Περιστέρη) και η Θ' ωδή της εορτής της Πεντηκοστής, από την σημερινή χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Κιλκισίου, στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.
Στην απαγγελία του " Πάτερ ημών..." ο γνωστός από την θητεία του στο βυζαντινό χορό του Σπύρου Περιστέρη τη δεκαετία του '60 , Ηλίας Πουγούνιας.


Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΗΜΩΝ..


Ο Πατριάρχης Δημήτριος τον Νοέμβριο του '87 στήν Αθήνα για τις εκδηλώσεις προς τιμή της εφεστίου εικόνος του Αγιωνύμου όρους ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ.
Καθεδρικός ναός Αθηνών Πατριαρχική θεια λειτουργία.
Ανεβάζουμε ενα σπάνιο ντοκουμέντο.
Μία συγκλονιστικη απόδοση του "ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΗΜΩΝ¨" απο τον Σπύρο Περιστέρη. Βυζαντινη μεγαλοπρέπεια κατάνυξη ψαλμωδία ουράνια. Χωρίς τονικά λάθη χωρίς στοναρίσματα με ενα λιτο και μεγαλοπρεπές ισοκράτημα που επιτρέψτε μου να πώ οτι αποθεώνει το μέλος και συγκλονίζει κάθε υποψιασμένο ακροατή.
Ιδιοφυής η κίνηση του Περιστέρη να αφήνει αυτα τα μεγάλα διαστήματα παυσης του μέλους και την επόμενη μουσική φράση να την εισάγει το ισοκράτημα των βαθυφώνων τής χορωδίας. Πατριαρχική μεγαλοπρέπεια πραγματική χωρίς τουρκικές αλλοιώσεις και κακόφωνους παρατονισμούς ημιμαθών μουσικών που καμία σχέση δεν έχουν με την πατριαρχική παράδοση. Αυτή την παράδοση διδαξε στο νεώτερο ελληνικό κράτος ο Κ. ΨΑΧΟΣ κατοπιν αιτήσεως του αοιδίμου Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ΄.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ...


Αλλο ένα φθινόπωρο χωρίς αυτόν που ήξερε και μπορούσε να κάνει την Κυριακή πραγματική γιορτή Αναστάσεως..

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΙΑΚΩΒΟΥ. ΗΧΟΣ Α' ΤΕΤΡΑΦΩΝΟΣ

Η αργή Δοξολογία του Ιακώβου, σε πρώτο ήχο, όπως την ερμήνευσαν οι χοροί του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών στη σημερινή Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.


Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Ζ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Το Αποστολικό Ανάγνωσμα της Κυριακής των Αγίων Πατέρων της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου από τον Σπύρο Περιστέρη
(ζωντανή ηχογράφηση από τα μεσαία κύματα)
.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΟΤΕΡΑΝ ΑΣΥΓΚΡΙΤΩΣ...

Π ΔΟΞΑΡΑΣ

Απο το αρχείο του σπουδαίου Κρητικού Ιεροψάλτου Ε. Λιναρδάκη ενα σπάνιο Αξιον Εστιν από τον Σπ. Περιστέρη.

ΤΟ Ε' ΕΩΘΙΝΟΝ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ


To Δοξαστικό που περιγράφει την πορεία προς Εμμαούς.
Ζωντανή ηχογράφηση απο την χορωδία του Σπύρου Περιστέρη το φθινόπωρο του 1988.