Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΠΕΡΙ ΥΦΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ... ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗΣ (3)

Σε συνέχεια της ανάρτησής μας "Περί ύφους Περιστέρη ... και διαδοχής", λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή.

Κύριοι, παρακολουθώ με λύπη όσα γράφονται και αναφέρονται σχετικά με το ύφος του αείμνηστου Σπ. Περιστέρη.
Προσωπικά αντηχούν ακόμη στα αυτιά μου, οι γλυκιές ψαλμωδίες του παραπάνω Πρωτοψάλτη. Αρχικά, με τη μετάδοση απο το ραδιόφωνο κάθε Κυριακή της Θείας λειτουργίας απο τη Μητρόπολη των Αθηνών και αργότερα απο τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια.

Ενθυμούμαι, να ακούγεται ο θαυμάσιος χορός και η φωνή του μακαρίτη του Σπ. Περιστέρη απο τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις απο τα περισσότερα αθηναικά σπίτια και μάλιστα τους θερινούς μήνες που ήταν ανοικτά τα παράθυρα. Είμαι λάτρης της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής - που είναι έργο τέχνης, όπως έλεγε ο Β. Ρώτας - αν και οι μουσικές μου γνώσεις δεν με βοηθούν ιδιαίτερα, αδυνατώ να κατανοήσω αυτά που γράφονται και λέγονται για τη φωνή και τις λεπτομέρειες και εν γένει για τον τρόπο της ψαλτικής τέχνης που ακολούθησε.Προσωπικά με ικανοποιούσε τόσο πολύ και μου άρεσε , αφού ακόμη και σήμερα ακόμη να ακούω τη φωνή του και του χορού του και να μή σκέπτομαι τις λεπτομέρειες για τις οποίες διαπιστώνω δυστυχώς ότι χύνεται ακόμη μελάνι.

Κύριοι, το μουσικό αισθητήριο του απλού κόσμου λέει πολλλά και βέβαια το γεγονός ότι επι 50 περίπου χρόνια ήταν στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, λέγει ακόμη περισσότερα. Ενθυμούμαι ότι όταν κάποια Μεγάλη Εβδομάδα βρέθηκα στην Μητρόπολη - συνηθίζονταν τότε μετά το πέρας της ακολουθίας να του δίνουν συγχαρητήρια πολλοί πιστοί , γιατί ακριβώς ήταν ενθουσιασμένοι με την αποδοση των ύμνων-τότε αφού τον πλησίασα και του εξέφρασα τις ευχαριστίες μου για την πανδαισία που μας χάρισε του εξέφρασα και το παράπονο μου γιατί δεν γράφει τους ύμνους σε κασέτες ( ή CD) για να έχουμε την απόδοση των ύμνων με το δικό του ύφος, σκεπτόμενος ότι επειδή ήταν μεγάλος την ηλικία πιθανόν να μη είχε το χρόνο να μαγνητοφωνήσει τον χορό του. Ό ιδιος μου απάντησε ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κάνει εμπόριο και να διακινεί χρηματικά τη φωνή του! Σε εκπομπή του, ο Μ. Χατζημάρκος στο σταθμό της εκκλησίας της Ελλάδος, εξέφρασε την εκτίμησή του στο χορό του Σπ. Περιστέρη ,ενώ ο προσκαλεσμένος του καθηγητής καρδιολογίας κ.Π. Τούτουζας, τον θαυμασμό του.

Οι διάδοχοί του, ακολουθούν το ύφος του και μάλιστα και πολύ σωστά!


Mηχ/γος Ηλ/γος Μηχανικός Ε.Μ.Π