Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ... ΜΙΑ " ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ " ΑΝΑΡΤΗΣΗ


Φίλοι μας,
Κατα καιρούς, γινόμαστε αποδέκτες πάρα πολλών μηνυμάτων, μέσω των οποίων εκφράζετε τόσο την ευχαρίστησή σας όσο και τα παράπονα ή και παρατηρήσεις σας για το blog μας. Αρκετές φορές επίσης, μας έχετε επισημάνει τα "
κακώς κείμενα" του χώρου της Μητρόπολης αλλά και του Ιεροψαλτικού εν γένει.
Όπως έχουμε αναφέρει, τόσο κατα την έναρξη της προσπάθειας αυτής, όσο και αργότερα, η διαδικτυακή μας παρουσία δεν έχει σκοπό "
παρέμβασης" στα ιεροψαλτικά ή άλλα εκκλησιαστικά δρώμενα. Προς στιγμην, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Μοναδικός μας στόχος είναι και θα παραμείνει η προβολή μέσω του διαδικτύου αλλά και η συνέχιση του ύφους Περιστέρη, της
Αθηναϊκής Σχολής. Και γι'αυτό το λόγο αναρτούμε παρτιτούρες με μαθήματα που ψάλλονταν στη Μητρόπολη, ηχητικά αποσπάσματα από ερμηνείες των αείμνηστων Περιστέρη - Τζελά, καθώς και αποσπάσματα από τους, κατα τη γνώμη μας σύγχρονους συνεχιστές του ύφους, χορούς του Μητροπολιτικού Ναού που σήμερα ψάλλουν στον Άγιο Διονύσιο. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι Ναοί τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία όπου οι ψάλτες ψάλλουν μαθήματα της Μητρόπολης. Αυτούς όλους άλλωστε τους έχουμε παρακαλέσει, μέσω του blog, να μας στείλουν και δικό τους υλικό να το μοιραστούμε.

Ο λόγος αυτής της
"παρεμβατικής ανάρτησης" είναι ότι τον τελευταίο καιρό καταιγιστική ήταν η αποστολή μηνυμάτων διαμαρτυρίας, "κραυγής αγωνίας" την ονομάσαμε εμείς, για τους κατα καιρούς "ευκαιριακούς επισκέπτες του δεξιού αναλογίου της Μητρόπολης" όπως τους χαρακτηρίζουν ορισμένοι από τους αναγνώστες, ιδίως κατά την Μεγάλη Εβδομάδα.
Ως
"σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" χαρακτήρισε επισκέπτης μας από το Λονδίνο, την χθεσινή ερμηνεία του Αποστολικού Αναγνώσματος στον Άγ. Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, από "ευκαιριακό και άσχετο, προς το ύφος, επισκέπτη του δεξιού αναλογίου".

Αγαπητοί μας φίλοι, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από επιστολές αγανάκτησης πολλών θαυμαστών της "Σχολής Περιστέρη" μερικές των οποίων παραθέτουμε κατωτέρω:
Επισκέπτης με υπογραφή
crhis33 έγραψε: " ... την κατάντια του δεξιού αναλογίου που ΝΟΘΕΥΕΙ το ύφος της Σχολής Περιστέρη... Ό,τι έχτισε ο Περιστέρης, παει να το καταστρέψει. ΕΛΕΟΣ...."
Επισκέπτης με υπογραφή
brking έγραψε: "... Βάζουμε ΕΡΤ1 γιατί θέλουμε να ακούμε "Περιστέρη". Αν θέλαμε μακεδονίτικους αμανέδες, θα βάζαμε ΕΡΤ3. Θέλουμε να ξανανιώσουμε Περιστερη, όχι τούρκικους αμανέδες ..."

Ανατριχιαστική, όμως, ήταν η επιστολή φίλου του ιστολογίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος γράφει μεταξύ άλλων:
"... Γιατί ο Πρωτοψάλτης νοθεύει, κατά οικτρόν τρόπον, το ύφος Σχολής Περιστέρη, φιλοξενώντας ιδίως την Μ. Εβδομάδα στο αναλόγιό του , ανθρώπους οι οποίοι ουδεμίαν σχέσιν με το ύφος Περιστέρη έχουν; Αλγεινή εντύπωση μού προκάλεσε το χθεσινό αποστολικό ανάγνωσμα, το οποίο απεδόθη από άσχετο προς το μητροπολιτικό ύφος, άνθρωπο ευκαιριακά φιλοξενούμενο τού δεξιού αναλογίου".
Και καταλήγει:
"... με δάκρυα απογοήτευσης παρακολούθησα την περσινή Μ.Εβδομάδα. Τρομάζω στη σκέψη μήπως πάλι εφέτος παρουσιαστεί το απαράδεκτο περσινό φαινόμενο " αλλοίωσης " των θαυμασίων μελωδιών της Μ. Εβδομάδος από το δεξιό αναλόγιο. Με έκανε να αγανακτήσω και να αναρωτηθώ, η προϊσταμένη Αρχή δεν βλέπει το χάλι του δεξιού αναλογίου; Δεν συμμερίζεται ότι σκανδαλίζονται εκατομμυρια πιστών ανα τον κόσμο παρακολουθώντας μέσω δορυφόρου τη Μητρόπολη Αθηνών;
Ο χοράρχης του δεξιού αναλογίου δεν αναλογίστηκε
, προφανώς, οτι υπήρξε διάδοχος ενός Περιστέρη και ότι δεν είχε το δικαίωμα να προσπαθεί να " αλλοιώσει" το ύψος της Σχολής αυτού ...." .

Φίλοι μας,
Εμείς, απλώς, δημοσιεύσαμε μέρος αυτών των μηνυμάτων.

peristerisblog's team