Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ. Ο ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ...

Ένας Κόμπος Η Χαρά Μου, Κάπου Νυχτώνει, Νάτανε το ΄21, Όλα Καλά Κι Όλα Ωραία, Που 'Ναι Τα Χρόνια, Το Κόκκινο Φουστάνι, Το Πουκάμισο Το Θαλασσί, Μη Μου Θυμώνεις Μάτια Μου, Στα Χρόνια Της Υπομονής, Ήταν Πέντε Ήταν Έξι, Αν Δεις Στον Ύπνο Σου Ερημιά, Ελεύθεροι Κι Ωραίοι, Ο Ουρανός Φεύγει Βαρύς και τόσα άλλα...
Συνθέτης όλων αυτών τών τραγουδιών ειναι ο Θεσσαλονικιός Σταύρος Κουγιουμτζής. Μικρασιάτης στην καταγωγή γράφει το πρώτο του τραγούδι το 1960. Το στίγμα του δίνει ουσιαστικά στα τέλη του ΄60 με τον 19χρονο τότε Γιώργο Νταλάρα να τραγουδάει "Ο ουρανός φεύγει βαρύς πάνω από τη ζωή μου"...


Θα ακολουθήσει ένας χείμαρος τραγουδιών για 30 χρόνια :
Κάπου νυχτώνει, Τώρα που θα φύγεις, Μη μου θυμώνεις μάτια μου, Το σακκάκι μου κι αν στάζει , Ηταν πέντε ήταν έξη, Με έκοψαν με χώρισαν στα δυό, Ολα καλά κι ολα ωραια...





Τα περισσότερα με τον Νταλάρα αλλά και με την Χ. Αλεξίου (Χρόνια σαν βροχή, Σου στέλνω χαιρετίσματα, Τα σκούρα μάτια) την Α. Βίσση (Σ΄Αγαπώ, Στα χρόνια της υπομονής) τον Γ. Πάριο, τον Γ. Καλατζή, τον Κ. Σμοκοβίτη, την Αιμιλία Κουγιουμτζή (γυναίκα του).

Το 1998 με προτροπή του Γιώργου Νταλάρα εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη βασισμένη στη βυζαντινή υμνογραφία μουσική του παράσταση «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» με ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα και Αιμιλία Κουγιουμτζή.

Κύριε εκέκραξα πρός σέ : Θρησκευτικος υμνος που μελοποιησε ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ.

Συμπεριεληφθη μερικα χρονια αργοτερα στον δισκο " ΥΜΝΟΙ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ" . Εδω απο συναυλια του σπουδαιου συνθετη στο ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ το 1992, οπου ο ιδιος διευθυνει την ορχηστρα.

(δανεισμενο από The aegean60)

Η τελευταία του δισκογραφική παρουσία ήταν το 2001 με το «Εβρεχε ο κόσμος» και 11 τραγούδια που έγραψε για να τα πει η κόρη του, Μαρία Κουγιουμτζή, ο Γιώργος Χριστοδούλου και, ως συμμετέχων, ο τραγουδιστής των μεγάλων του επιτυχιών, ο Γιώργος Νταλάρας. «Και σήμερα βγαίνουν καλά τραγούδια, αλλά το όραμα του τραγουδιού, όπως το είχαμε από τον Θεοδωράκη ή τον Χατζιδάκι, έχει κατακερματιστεί. Τότε δίναμε σημασία στην ελληνικότητα του τραγουδιού που τώρα σχεδόν έχει εξαφανιστεί...», εξηγούσε τους λόγους της απουσίας του μιλώντας το 2001 στην «Ε» και στη Μαρία Βλαχοπούλου.


Η μουσική ως κεντρικός άξονας της ζωής του ήταν κι αυτός των γραπτών του, του αυτοβιογραφικού του αφηγήματος «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια» («Εντευκτήριο» 1998 - «Κέδρος» 2001) και της συλλογής διηγημάτων «Στα διώροφα έμεναν οι όμορφες» («Κέδρος» 2000).

Ο συνθέτης έφυγε το Σάββατο 12 Μάρτη 2005, στα 73 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς.

πηγή: wikipedia, musicheaven